Ticarette yarış ve rekabetin daha da kızıştığı bu yüzyılda rekabette en büyük silah reklamlardır. İçinde bulunduğumuz çağ ise internet çağıdır. Ticaretin bile internete taşındığı bu zamanda reklamlar da bu işten nasibini almış ve reklam verme işi de artık internet dünyasında yerini almıştır. İnternette reklam verme işi daha kolay olmaktadır aslında. Google Adwords bu konuda çabucak yardımınıza yetişmektedir. Peki, Google Adwords nedir? Reklam işinizi internetin en güçlü arama motoru olan Google’ın üstlenmesidir. Yani, siz reklamınızı Google’a tanıtıyorsunuz o da bu işi sizin için sınırsız olarak ve zahmetsizce yürütmektedir Yer, zaman, süre tanımadan reklamınızı yapan Adwords, sizin isminizle reklamınızın ismini eşleştirerek arama sayfalarının üst sıralarına taşımakta, sonuç sayfasının en altına da bu ibareyi ekliyor ve reklam işinizi geniş bir yelpazeye yaymaktadır. Zaten Gooogle, bütçesinin %90’dan fazlasını reklam işlerinden elde etmektedir.
“Google Adwords nedir? “ sorusuna cevap aldıktan sonra Google Adwords’ün çalışma prensibini bilmek bu şekilde reklam vermenin mantığını anlamada faydalı olacaktır. Yayınlanması istenilen reklam ile ilgili olarak önce bir bütçe belirlenmelidir. Bütçeyi belirlemek için reklam için bir başlık hazırlanır, reklam metni oluşturulur ve son olarak bir belirlediğiniz başlık ile metni de URL’ye ekleyerek giriş yaparsınız. Bu girişten sonra bütçe belirleme işlemi gerçekleşir. Bütçenizi de belirledikten sonra reklamınızın ulaşmasını istediğiniz hedef kitle için şehir, ülke ya da bölge belirlemeniz gerekmektedir. Reklam yerinizi de belirledikten sonra ulaşmak istediğiniz kitleye ait demografik özellikleri belirlemeniz gerekmektedir. Hangi yaş aralığı ve cinsiyettekilere reklamınızın ulaşmasını istiyorsanız seçiminizi yaparsınız. Son olarak da reklamın gösterileceği zaman dilimi tespit edilir. Günün hangi saatlerinde ve ne kadar süre reklamınızın gösterilmesini istiyorsanız onu da belirlersiniz ve Google anahtar kelimelerle ilişkili olarak reklam metninizi arama sonuçlarında göstermeye başlamaktadır. İşin ekonomik kısmı ise yaptığınız işin büyüklüğüne göre belirlenmektedir. İşletmenin bulunduğu sektör ve işletmenin hacmi, reklamın maliyetini belirlemektedir. Reklamı veren kişi bir bütçe belirleyerek ödemesini yapar ancak arama motorunda yapılacak olan her tıklanama daha sonra maliyetten düşülmektedir. Tıklanma işi ise verdiğiniz anahtar kelimeye göre değişmektedir. İşte burada doğru anahtar kelimeler oluşturulmalıdır ki tıklanma sayısında artış olsun ve reklamınız amacına ulaşmış olsun. Google tıklanma işindeki ekonomik maliyet için bir hesaplama yapmaktadır. Anahtara kelimelere puanlama yaparak bir “kalite puanı” oluşturmaktadır. 1 ila 10 arasında değişen bu kalite puanı, rakiplerin de puanları ile karşılaştırılır ve çarpılarak açık artırmaya gidilmektedir. Bunun sonucunda da anahtar kelimeniz için bir sıralama tespit edilmektedir. Google kendi içinde oluşturduğu bir algoritma ile bu işlemleri yapmaktadır. Sizin için tıklamaya bağlı olarak bir sıralama oluşturmaktadır ve arama motorunda yerinizi belirlemektedir.
“Google Adwords nedir?” diye merak edenlerin bilmesi gereken bir diğer konu da Google Adwords adına bazı yeniliklerin gelmiş olmasıdır. Haziran ayında bu sıralama ve eşleşmeye bazı yenilikler getirilmiştir. Anahtar kelimedeki yanlışlıktan dolayı arama motoru tam eşleşme sağlanmadığını düşünüp aramayı gerçekleştirmiyordu. Ama yapılan yenilikle bunun önüne geçildi ve artık yazım yanlışı olsa bile anahtar kelimenizle eşleşme yapılmaktadır. Mesela, öncesinde “saat tasarımı ve satış” diye anahtar kelimeyi tam olarak yazmazsanız, sonuç çıkmıyordu. Oysa şimdi “sat tasarımı ve satış” diye yazsanız bile eşleşme sağlanıyor ve sonuçlar gösteriliyor. Aramaların neredeyse %7’sinde yanlış yazımdan kaynaklanan eşleme yapılamamsı sorunu karşısında böyle bir yenilik zorunlu olmuştur. Diğer bir yenilik de yapım eki alan kelimelere karşı da Google’ın hassas davranarak sonuç göstermemesine bulunan çözümdür. Google, yapım eki alarak türemiş kelimeler için de eşleştirme yapmamaktaydı. Son güncelleme ile artık yapım eki alan kelimeleri de görüntülemektedir. Örneğin, “takı tasarımı ve satışı” gibi bir ifadeyi “takı tasarım satış” şeklinde yazsanız bile arama motoru eşleştirme yaparak görüntüleme sağlamaktadır.